Strona Główna"co;mam;myslec;o;niej;i;o;tym;wszystkim.php">Co mam myslec o niej i o tym wszystkim?
"aktualizacja;dokladki;u;nasteczki.php">*_* Aktualizacja + dokładki u NasteCzki *_*
"lutowo;marcowe;mamusie;zgloscie;sie.php">Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!
"soczewki;kontaktowe;watek;zbiorczy.php">Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
"styl;z;japonskich;ulic.php">styl z japońskich ulic
"ksiazka;z;zyczeniami;na;specjalne;okazje.php">Książka z życzeniami na specjalne okazje !!
"cytologia;pytania;wyniki;zbiorczy.php">Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy
"seks;analny;wasze;doznania;opinie;na;temat.php">Seks analny - wasze doznania, opinie na temat...
"jak;pieszczotliwie;nazywacie;swoich;facetow.php">Jak pieszczotliwie nazywacie swoich facetów >? :) jak oni do was mowią?:D
"urosnac;co;jesc.php">UROSNĄĆ - co jeść? :)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpm28gliwice.keep.pl
|
Pierniczki ******
Nutka - 2004-11-26 10:08
Pierniczki ******
dzisiaj u mnie w domu pachnie....świętami..bo wlasnie napieklam pierniczków http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Slicznie wyrosly....jeszcze tylko córka jak przyjdzie ze szkoly polukruje i moga leżeć do świąt http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/snowman.gif
kate_mk - 2004-11-26 10:20
Ale fajnie! Pewnie pieknie pachnie... Moja mama też coś wspominała o piernikach i bede musiała jej przypomnieć, bo to juz najwyzszy czas. Ja najbardziej lubie już takie twarde, których nikt nie chce jeść... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
małyaniołek - 2004-11-26 10:24
Jeśli to są te pierniczki, które nie łamią zębów i są w miare miękkie to ja bardzo ładnie poproszę o przepis http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Rok temu sama robiłam pierniczki na święta,ale niestety po paru dniach były okropnie twarde, że bałam się, że naprawdę mogę sobie połamać ząbki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif Buziaki
Nutka - 2004-11-26 10:26
Pireniczki robi sie wcześniej http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif potem polewa lukrem , ozdabia itp...i maja tak leżęć do swia..Zmiekną! Dlatego robi je sie wcześniej żeby zmiekły http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1jezyk.gif
Nutka - 2004-11-26 20:16
..i gdzie je teraz schowac przed rodzinką... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/hahaha.gif
gaga - 2004-11-26 20:37
ja tez poprosze o przepis , wlasnie szukam jakiegos łatwego;) , lukier kolorowy juz kupilam... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
Nutka - 2004-11-26 20:43
Lukier kolorowy ?? A co to i gdzie kupilaś??? Pierniki: 250 dag margaryny (1 cała) 1/2kg cukru 1/2 kg miodu (ja daje sztuczny) 1,5 kg maki 4 jajka 3 lyżeczki kakao 3 łyżeczki amoniaku połączyc z 1/4 litra mleka i dodac do maki... Przyprawy :goździki,gałka muszkatalowa,cynamon (ja daje przyprawe do pierników) Wszystko wymieszać, zagnieść, rozwalkować i piec na zloto (uważaj aby nie spalić), potem polukrować i niech czekaja na swięta. ja je trzymam w pudełku tekturowym po"michalkach". Dobrej nocy http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
kasiulka - 2004-11-26 21:22
Nutko lukier kolorowy jest w formie takich "pisaków", chyba ze Schwartau'a. Ale ja polecam w zaopatrzenie się w barwniki spożywcze, również firmy Schwartau - są super !, Ja mam 3 kolorki - czerwony, żółty i zielony, do lukru dodaje się kilka kropel i juz nabiera fajnego kolorku. Jak polukruję moje pierniczki to pokażę fotkę na forum http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
gaga - 2004-11-26 21:42
lukier kupilam w "jarzyniaku" , ale mysle ze mozna go bezdie nabyc w supermarketach firma Schwartau lukier zielony, rozowy i zółty z nutka owocowa, podgzrewa sie go i juz, dzieki za przepis!! http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif a gdzie nabede amoniak?
gaga - 2004-11-26 21:45
cha i jeszce mam taka nowa polewe z Gelwe czekoladowa z orzechami http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
Nefretete - 2004-11-26 23:37
Nutka napisał(a): > ..i gdzie je teraz schowac przed rodzinką... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/hahaha.gif
Nutko, proponuję porozsyłac je po Wizażankach- obiecuję, że napweno otrzymają bardzo troskliwą opiekę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon28.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
a moje ciasto leżakuje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif i poleniuchuje sobie tak do połowy grudnia i znowu zrozniesie się ten cudowny zapach korzeniu, miodu...mniammmm
http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif
Nutka - 2004-11-27 10:11
amoniak kupuje w spozywczym lub w Realu... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1ehem.gif
ANKA20 - 2004-11-27 12:04
a ja dzisiaj piekłam pierniki z mamą, przez 2,5 godziny z 1 kg mąki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif Mamy mnóstwo wzorów: choinki, ciasteczka, gwiazdki, księżyce, dzwonki, kaczuszki, jabłka, liście, a ja sama wycinałam chopki w róznych pozach http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
Jutro strojenie, czego używacie do strojenia, bo ja najczęściej: -farbek do lukru - czerwone, niebieskie, zielone i żółte -kulki z cukru pokryte srebrną farbką tzn. taką spożywczą http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif -M&M -miśki z haribo -słonecznik -krokant -rodzynki -orzechy -kokos -migdały mielone -cukier w kryształkach -czekoladowe listki -wiórki czekoladowe -takie kolorowe płatki
Jutro wielkie zdobienie, a potem można wbić zęby w ścianę i czekać do Świąt. http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
kasiulka - 2004-11-27 12:22
Aniu a skąd masz takie fajne foremki, coo? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif Bo ja mam tylko tradycyjne - serce, gwiazdka, księżyc, choinka i 2 chopki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif. Mój maż mi zawsze pomaga wycinac kształty i tworzy wlasne dzieła - jakies kosmity, sputniki, diabły i inne cudoki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon28.gif
Widze ze też jestes z Katowic to mi natychmiast mów gdzie kupiłaś te srebrne kuleczki, bo ja też takie chce http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif a
ANKA20 - 2004-11-27 12:24
O kuleczki zapytam się mamy, bo to ona kupowała, nie są zbyt tanie, ale raz na rok można kupić http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
Foremki nie są nowe, zazwyczaj mama szuka ich na targu, w IKEI też są czy Realu i Gencie - tam gdzie są takie drobiazgi do domu http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Zrobie zdjęcie tych kuleczek i foremek http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
ANKA20 - 2004-11-27 15:31
3 załącznik(i/ów)
Kulki mama kupiła na targu w Michałkowicach - dzielnica Siemianowic Śląskich Kulki są w różnych kolorach oczywiście metalicznych, są także serca http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif Pozdrawiam
fi - 2004-11-27 19:44
Mam tu przepis na przepyszne pierniczki, ciasto zagniatamy na parę tygodni przed świetami, musi troszkę poleżakowac w zimnym miejscu, pieczemy jakis tydzień przed.
PIERNICZKI STAROPOLSKIE (przygotowywane najlepiej na 5 tygodni przed świętami)
1 kg mąki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do pierników ( ja daję dwie torobeki gotowejprzyprawy, nie dodaję już reszty) , ale to nie wystarczy, do tego osobno: imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić) mielone goździki
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę i czekamy. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej). Zagniatamy na jednolitą masę, po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni ( może być krócej np. 2 tygodnie lub dłużej bo ciasto w lodówce wytrzymuje cały rok).
Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy fantazyjne wzory lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie.
kasiulka - 2004-11-28 11:16
ale super foremki ! Muszę poszukac po sklepach bo moje się nie umywają... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif Do Michałkowic mam co prawda troszkę daleko, ale może się wybiorę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif Dzięki Aniu ! http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon40.gif
tala - 2004-12-19 09:47
Nutko pomocy! Zrobilam pierniczki wedlug twojego przepisu, choc dalam duzo mniej miodku. Ale nie w tym rzecz.. zostalo kilka dni do swiat a one wciaz sa jak kruche ciasteczka!! Co zrobilam nie tak? Czy moge je jesczze jakos uratowac?
Nutka - 2004-12-19 12:22
..spróbuj tak: włóż do dużego słoja i dołóż do nich jabło przekrojone na pół i porządnie zakręć....może zmiękną...Ale kruche też są dobre http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon25.gif
Nutka - 2004-12-19 14:31
zamiast sloja może być blaszane pudełeczko:)
sylwia18 - 2005-10-29 15:48
Pierniczki toruńskie
1 załącznik(i/ów)
Zrobiłam je dzisiaj coby sprawdzić czy będą nadawały się na choinkę;) wyszły pyszne i baaardzo mięciutkie:slina: tata po prostu nie może się od nich oderwać:D aha...mają jeszcze jedną WIELKĄ zaletę- wychodzi ich ponad 100 sztuk:> a to przepis (zaczerpnięty z forum cin cin tradycyjnie:-) )
składniki 2 i 1/2 szklanki maki 1/2 szklanki mleka łyżka cukru 1/3 szklanki miodu 1/5 szklanki mocnego naparu kawy 50g drożdży 2 jaja 1/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników
Wykonanie Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce pozostawić do wyrośnięcia. Z mąki, rozczynu, jajek i stopionego masła, miodu, naparu z kawy i przypraw wyrobić ciasto. Rozwałkować placek grubości 1/2 cm, wykrawać pierniczki. Piec 15-20 minut w 160 stopniach. Upieczone pierniczki smarujemy lukrem (szklanka cukru pudru+białko).
Dodam tylko że ja musiałam dać dużo więcej mąki bo ciasto bardzo się kleiło ale wy same zobaczycie ile wam potrzeba:-) a tu macie linka do całego wątku: http://sys21.de/viewtopic.php?t=1674&start=0
Pozdrawiam:cmok: Wasz Ciasteczkowy Potwór:>
sylwia18 - 2005-10-29 15:55
Dot.: Pierniczki toruńskie
aha i może jeszcze takie małe porady (chociaż pewnie już je znacie ale może znajdzie się jakaś zbłąkana owieczka:o)a więc blachy do pieczenia ciastek nigdy nie smaruje tłuszczem ale posypuję mąką (ciasteczka odchodzą bez najmniejszego problemu, jest mniej mycia;) no i mniej kalorycznie:D). a do dziewczyn które boją się ciasta drożdżowego- może po prostu dajecie gorącą wodę a nie letnią do drożdży? woda musi być ciepła bo gorąca drożdże zabije;) i to by było na tyle:)
sylwia18 - 2005-10-30 04:36
Dot.: Pierniczki toruńskie
i jeszcze jedno:> do dzisiaj udało mi się zachować całe 7 pierniczków:D i stwierdzam że kolejnego dnia są o wiele lepsze:love: dzisiaj smakują po prostu jak normalne sklepowe pierniczki! polecam:*
Szczęśliwa - 2005-10-30 08:14
Dot.: Pierniczki toruńskie
Ale grubaski :D Ja co roku piekę pierniczki ale zawsze takie chudziutkie (choinkowe właśnie). Twój przespis wydaje sie samowity:-)
sylwia18 - 2005-10-30 09:03
Dot.: Pierniczki toruńskie
jest smakowity (chyba to chciałaś napisać;)albo niesamowity:D) i to bardzo:love: już cała rodzinka zdecydowała żę kupią mi nareszcie foremki:jupi: i mam robić te pierniczki na choinkę:) tylko tem razem zrobię tydzień przed świętami bo im pierniczki są starsze tym pyszniejsze:slina:
trojka - 2005-10-30 13:39
Dot.: Pierniczki toruńskie
2 załącznik(i/ów)
W zeszłym roku robiłam je 3 razy bo znikały w mgnieniu oka. Te pierniczki są zupełnie inne niż wszystkie, takie pulchniutkie i miękkie i choć się je cienko wywałkuje to tak ślicznie puchną w piecu.
Na samo wspomnienie dostaję ślinotoku :-)
Tak wyglądały :-)
Sylwia, ten drugi przepis z CC nadaje się bardziej na choinkowe pierniczki. Ja tamtymi zdobiłam choinkę, wieńce i różne ozdoby na ściany :-)
sylwia18 - 2005-11-01 21:15
Dot.: Pierniczki toruńskie
a ja dzisiaj znów zrobiłam pierniczki i cała rodzina znów szalała:D
kate6o - 2005-11-01 21:36
Dot.: Pierniczki toruńskie
sylwia18 ja ci zazdroszczę tych słodyczy i takiej figury:ehem: Ja też tak chcę:(
sylwia18 - 2005-11-01 22:01
Dot.: Pierniczki toruńskie
Cytat:
Napisane przez kate6o
sylwia18 ja ci zazdroszczę tych słodyczy i takiej figury:ehem: Ja też tak chcę:(
oj ja niestety nie z tych co to mają figurę za darmo...trzeba sie odchudzać przez kilka dni po takim obżarstwie:o
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plnomegusta.xlx.pl
.
|
|
|
|
|
Š
Copyright gdzies--pomiedzy portalAll Rights Reserved |
|
|
|
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL