• Strona Główna
  • "co;mam;myslec;o;niej;i;o;tym;wszystkim.php">Co mam myslec o niej i o tym wszystkim? "aktualizacja;dokladki;u;nasteczki.php">*_* Aktualizacja + dokładki u NasteCzki *_* "lutowo;marcowe;mamusie;zgloscie;sie.php">Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się! "soczewki;kontaktowe;watek;zbiorczy.php">Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy "styl;z;japonskich;ulic.php">styl z japońskich ulic "ksiazka;z;zyczeniami;na;specjalne;okazje.php">Książka z życzeniami na specjalne okazje !! "cytologia;pytania;wyniki;zbiorczy.php">Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy "seks;analny;wasze;doznania;opinie;na;temat.php">Seks analny - wasze doznania, opinie na temat... "jak;pieszczotliwie;nazywacie;swoich;facetow.php">Jak pieszczotliwie nazywacie swoich facetów >? :) jak oni do was mowią?:D "urosnac;co;jesc.php">UROSNĄĆ - co jeść? :)
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • pm28gliwice.keep.pl
  • Pierniczki ******



    Nutka - 2004-11-26 10:08
    Pierniczki ******
      dzisiaj u mnie w domu pachnie....świętami..bo wlasnie napieklam pierniczków http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Slicznie wyrosly....jeszcze tylko córka jak przyjdzie ze szkoly polukruje i moga leżeć do świąt http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/snowman.gif




    kate_mk - 2004-11-26 10:20

      Ale fajnie! Pewnie pieknie pachnie... Moja mama też coś wspominała o piernikach i bede musiała jej przypomnieć, bo to juz najwyzszy czas. Ja najbardziej lubie już takie twarde, których nikt nie chce jeść... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif



    małyaniołek - 2004-11-26 10:24

      Jeśli to są te pierniczki, które nie łamią zębów i są w miare miękkie to ja bardzo ładnie poproszę o przepis http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif Rok temu sama robiłam pierniczki na święta,ale niestety po paru dniach były okropnie twarde, że bałam się, że naprawdę mogę sobie połamać ząbki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon9.gif Buziaki



    Nutka - 2004-11-26 10:26

      Pireniczki robi sie wcześniej http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif potem polewa lukrem , ozdabia itp...i maja tak leżęć do swia..Zmiekną! Dlatego robi je sie wcześniej żeby zmiekły http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1jezyk.gif




    Nutka - 2004-11-26 20:16

      ..i gdzie je teraz schowac przed rodzinką... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/hahaha.gif



    gaga - 2004-11-26 20:37

      ja tez poprosze o przepis , wlasnie szukam jakiegos łatwego;) , lukier kolorowy juz kupilam... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



    Nutka - 2004-11-26 20:43

      Lukier kolorowy ?? A co to i gdzie kupilaś???
    Pierniki:
    250 dag margaryny (1 cała)
    1/2kg cukru
    1/2 kg miodu (ja daje sztuczny)
    1,5 kg maki
    4 jajka
    3 lyżeczki kakao
    3 łyżeczki amoniaku połączyc z 1/4 litra mleka i dodac do maki...
    Przyprawy :goździki,gałka muszkatalowa,cynamon (ja daje przyprawe do pierników)
    Wszystko wymieszać, zagnieść, rozwalkować i piec na zloto (uważaj aby nie spalić), potem polukrować i niech czekaja na swięta. ja je trzymam w pudełku tekturowym po"michalkach".
    Dobrej nocy http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



    kasiulka - 2004-11-26 21:22

      Nutko lukier kolorowy jest w formie takich "pisaków", chyba ze Schwartau'a. Ale ja polecam w zaopatrzenie się w barwniki spożywcze, również firmy Schwartau - są super !, Ja mam 3 kolorki - czerwony, żółty i zielony, do lukru dodaje się kilka kropel i juz nabiera fajnego kolorku. Jak polukruję moje pierniczki to pokażę fotkę na forum http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif



    gaga - 2004-11-26 21:42

      lukier kupilam w "jarzyniaku" , ale mysle ze mozna go bezdie nabyc w supermarketach firma Schwartau lukier zielony, rozowy i zółty z nutka owocowa, podgzrewa sie go i juz,
    dzieki za przepis!! http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif a gdzie nabede amoniak?



    gaga - 2004-11-26 21:45

      cha i jeszce mam taka nowa polewe z Gelwe czekoladowa z orzechami http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



    Nefretete - 2004-11-26 23:37

      Nutka napisał(a):
    > ..i gdzie je teraz schowac przed rodzinką... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/hahaha.gif

    Nutko, proponuję porozsyłac je po Wizażankach- obiecuję, że napweno otrzymają bardzo troskliwą opiekę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon28.gif http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif

    a moje ciasto leżakuje http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif i poleniuchuje sobie tak do połowy grudnia i znowu zrozniesie się ten cudowny zapach korzeniu, miodu...mniammmm

    http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif



    Nutka - 2004-11-27 10:11

      amoniak kupuje w spozywczym lub w Realu... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1ehem.gif



    ANKA20 - 2004-11-27 12:04

      a ja dzisiaj piekłam pierniki z mamą, przez 2,5 godziny z 1 kg mąki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
    Mamy mnóstwo wzorów: choinki, ciasteczka, gwiazdki, księżyce, dzwonki, kaczuszki, jabłka, liście, a ja sama wycinałam chopki w róznych pozach http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif

    Jutro strojenie, czego używacie do strojenia, bo ja najczęściej:
    -farbek do lukru - czerwone, niebieskie, zielone i żółte
    -kulki z cukru pokryte srebrną farbką tzn. taką spożywczą http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
    -M&M
    -miśki z haribo
    -słonecznik
    -krokant
    -rodzynki
    -orzechy
    -kokos
    -migdały mielone
    -cukier w kryształkach
    -czekoladowe listki
    -wiórki czekoladowe
    -takie kolorowe płatki

    Jutro wielkie zdobienie, a potem można wbić zęby w ścianę i czekać do Świąt. http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif



    kasiulka - 2004-11-27 12:22

      Aniu a skąd masz takie fajne foremki, coo? http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
    Bo ja mam tylko tradycyjne - serce, gwiazdka, księżyc, choinka i 2 chopki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif.
    Mój maż mi zawsze pomaga wycinac kształty i tworzy wlasne dzieła - jakies kosmity, sputniki, diabły i inne cudoki http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon28.gif

    Widze ze też jestes z Katowic to mi natychmiast mów gdzie kupiłaś te srebrne kuleczki, bo ja też takie chce http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
    a



    ANKA20 - 2004-11-27 12:24

      O kuleczki zapytam się mamy, bo to ona kupowała, nie są zbyt tanie, ale raz na rok można kupić http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif

    Foremki nie są nowe, zazwyczaj mama szuka ich na targu, w IKEI też są czy Realu i Gencie - tam gdzie są takie drobiazgi do domu http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
    Zrobie zdjęcie tych kuleczek i foremek http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif



    ANKA20 - 2004-11-27 15:31

      3 załącznik(i/ów) Kulki mama kupiła na targu w Michałkowicach - dzielnica Siemianowic Śląskich
    Kulki są w różnych kolorach oczywiście metalicznych, są także serca http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon7.gif
    http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/1cmok.gif Pozdrawiam



    fi - 2004-11-27 19:44

      Mam tu przepis na przepyszne pierniczki, ciasto zagniatamy na parę tygodni przed świetami, musi troszkę poleżakowac w zimnym miejscu, pieczemy jakis tydzień przed.

    PIERNICZKI STAROPOLSKIE (przygotowywane najlepiej na 5 tygodni przed świętami)

    1 kg mąki
    1/2 litra miodu
    2 szklanki cukru
    1 kostka smalcu
    1/2 szklanki mleka
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    3 jajka
    szczypta soli
    1 torebka gotowej przyprawy do pierników ( ja daję dwie torobeki
    gotowejprzyprawy, nie dodaję już reszty) , ale to nie wystarczy, do tego
    osobno:
    imbir
    cynamon
    gałka muszkatałowa
    kardamon (czasem trudno kupić, więc można opuścić)
    mielone goździki

    W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na
    jednolitą masę i czekamy.
    Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
    rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej
    mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół
    szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej). Zagniatamy na jednolitą masę, po
    czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy
    w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni ( może być krócej np. 2 tygodnie lub dłużej bo ciasto w lodówce wytrzymuje cały rok).

    Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy
    fantazyjne wzory lub korzystamy z foremek. Pieczemy 10-15 minut do
    zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości pierniczka, wyjmujemy i
    jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę. Przygotowujemy lukier z
    cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też możemy zabarwić go na
    różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki kokosowe, rozdrobnione
    orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i mamy cudnie pachnącą
    zabawę na cały wieczór. Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą
    i przykrywamy folią, by na Wigilię były miękkie.



    kasiulka - 2004-11-28 11:16

      ale super foremki ! Muszę poszukac po sklepach bo moje się nie umywają... http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon12.gif
    Do Michałkowic mam co prawda troszkę daleko, ale może się wybiorę http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon10.gif
    Dzięki Aniu ! http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon40.gif



    tala - 2004-12-19 09:47

      Nutko pomocy! Zrobilam pierniczki wedlug twojego przepisu, choc dalam duzo mniej miodku. Ale nie w tym rzecz.. zostalo kilka dni do swiat a one wciaz sa jak kruche ciasteczka!! Co zrobilam nie tak? Czy moge je jesczze jakos uratowac?



    Nutka - 2004-12-19 12:22

      ..spróbuj tak: włóż do dużego słoja i dołóż do nich jabło przekrojone na pół i porządnie zakręć....może zmiękną...Ale kruche też są dobre http://www.wizaz.pl/w-agora/icons/icon25.gif



    Nutka - 2004-12-19 14:31

      zamiast sloja może być blaszane pudełeczko:)



    sylwia18 - 2005-10-29 15:48
    Pierniczki toruńskie
      1 załącznik(i/ów) Zrobiłam je dzisiaj coby sprawdzić czy będą nadawały się na choinkę;) wyszły pyszne i baaardzo mięciutkie:slina: tata po prostu nie może się od nich oderwać:D aha...mają jeszcze jedną WIELKĄ zaletę- wychodzi ich ponad 100 sztuk:> a to przepis (zaczerpnięty z forum cin cin tradycyjnie:-) )

    składniki
    2 i 1/2 szklanki maki
    1/2 szklanki mleka
    łyżka cukru
    1/3 szklanki miodu
    1/5 szklanki mocnego naparu kawy
    50g drożdży
    2 jaja
    1/4 kostki masła
    1 opakowanie przyprawy do pierników

    Wykonanie
    Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce pozostawić do wyrośnięcia. Z mąki, rozczynu, jajek i stopionego masła, miodu, naparu z kawy i przypraw wyrobić ciasto. Rozwałkować placek grubości 1/2 cm, wykrawać pierniczki. Piec 15-20 minut w 160 stopniach.
    Upieczone pierniczki smarujemy lukrem (szklanka cukru pudru+białko).

    Dodam tylko że ja musiałam dać dużo więcej mąki bo ciasto bardzo się kleiło ale wy same zobaczycie ile wam potrzeba:-)
    a tu macie linka do całego wątku:
    http://sys21.de/viewtopic.php?t=1674&start=0

    Pozdrawiam:cmok:
    Wasz Ciasteczkowy Potwór:>




    sylwia18 - 2005-10-29 15:55
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      aha i może jeszcze takie małe porady (chociaż pewnie już je znacie ale może znajdzie się jakaś zbłąkana owieczka:o)a więc blachy do pieczenia ciastek nigdy nie smaruje tłuszczem ale posypuję mąką (ciasteczka odchodzą bez najmniejszego problemu, jest mniej mycia;) no i mniej kalorycznie:D). a do dziewczyn które boją się ciasta drożdżowego- może po prostu dajecie gorącą wodę a nie letnią do drożdży? woda musi być ciepła bo gorąca drożdże zabije;) i to by było na tyle:)



    sylwia18 - 2005-10-30 04:36
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      i jeszcze jedno:> do dzisiaj udało mi się zachować całe 7 pierniczków:D i stwierdzam że kolejnego dnia są o wiele lepsze:love: dzisiaj smakują po prostu jak normalne sklepowe pierniczki! polecam:*



    Szczęśliwa - 2005-10-30 08:14
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      Ale grubaski :D Ja co roku piekę pierniczki ale zawsze takie chudziutkie (choinkowe właśnie). Twój przespis wydaje sie samowity:-)



    sylwia18 - 2005-10-30 09:03
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      jest smakowity (chyba to chciałaś napisać;)albo niesamowity:D) i to bardzo:love: już cała rodzinka zdecydowała żę kupią mi nareszcie foremki:jupi: i mam robić te pierniczki na choinkę:) tylko tem razem zrobię tydzień przed świętami bo im pierniczki są starsze tym pyszniejsze:slina:



    trojka - 2005-10-30 13:39
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      2 załącznik(i/ów) W zeszłym roku robiłam je 3 razy bo znikały w mgnieniu oka.
    Te pierniczki są zupełnie inne niż wszystkie, takie pulchniutkie i miękkie i choć się je cienko wywałkuje to tak ślicznie puchną w piecu.

    Na samo wspomnienie dostaję ślinotoku :-)

    Tak wyglądały :-)

    Sylwia, ten drugi przepis z CC nadaje się bardziej na choinkowe pierniczki. Ja tamtymi zdobiłam choinkę, wieńce i różne ozdoby na ściany :-)



    sylwia18 - 2005-11-01 21:15
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      a ja dzisiaj znów zrobiłam pierniczki i cała rodzina znów szalała:D



    kate6o - 2005-11-01 21:36
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      sylwia18 ja ci zazdroszczę tych słodyczy i takiej figury:ehem:
    Ja też tak chcę:(



    sylwia18 - 2005-11-01 22:01
    Dot.: Pierniczki toruńskie
      Cytat:
    Napisane przez kate6o sylwia18 ja ci zazdroszczę tych słodyczy i takiej figury:ehem:
    Ja też tak chcę:(
    oj ja niestety nie z tych co to mają figurę za darmo...trzeba sie odchudzać przez kilka dni po takim obżarstwie:o
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • nomegusta.xlx.pl
  • .

     

     

     

     

     

     

    Š Copyright gdzies--pomiedzy portalAll Rights Reserved
     

     

    Design by: DesignersPlayground