Strona Główna"co;mam;myslec;o;niej;i;o;tym;wszystkim.php">Co mam myslec o niej i o tym wszystkim?
"aktualizacja;dokladki;u;nasteczki.php">*_* Aktualizacja + dokładki u NasteCzki *_*
"lutowo;marcowe;mamusie;zgloscie;sie.php">Lutowo marcowe mamusie - zgłoście się!
"soczewki;kontaktowe;watek;zbiorczy.php">Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
"styl;z;japonskich;ulic.php">styl z japońskich ulic
"ksiazka;z;zyczeniami;na;specjalne;okazje.php">Książka z życzeniami na specjalne okazje !!
"cytologia;pytania;wyniki;zbiorczy.php">Cytologia - pytania, wyniki - zbiorczy
"seks;analny;wasze;doznania;opinie;na;temat.php">Seks analny - wasze doznania, opinie na temat...
"jak;pieszczotliwie;nazywacie;swoich;facetow.php">Jak pieszczotliwie nazywacie swoich facetów >? :) jak oni do was mowią?:D
"urosnac;co;jesc.php">UROSNĄĆ - co jeść? :)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plpm28gliwice.keep.pl
|
Torty
eleonore - 2005-06-22 12:28
ozdobić tort?
:D:D czy macie jakieś pomysły jak ozdobić tort,najlepiej kolorowymi pisakami,jakieś proste rysuneczki?:) tort ma być nagrodą za zdaną maturkę;)
eklerka - 2005-06-22 12:52
Dot.: ozdobić tort?
Jest tyle różnych kwiatków, wzorków, zwierzaczków gotowych, że można super przyozdobić. Tylko uważaj, żeby nie było tak jak u mnie :hahaha: Tort był idealny (najładniejszy, jaki w życiu zrobiłam), ale przed podaniem klapnął tą przyozdobioną częścią na podłogę :bacik: Tak się wkurzyłam, że wylądował w kuble, chociaż gdyby nie emocje, to pewnie pozbierałabym ta część, która nie dotknęła podłogi na jakiś talerzyk :mur:
mo0oniczka - 2005-06-22 13:01
Dot.: ozdobić tort?
a mozecie mi dac jakis przepisic na tort ? jakis latwy na taki malutki dla dwoch osob moze byc czekoladowy, truskawkowy taki aby byl prostu w wykonaniu i niedrogi??? a do przystrojenia to jest taka firma Schwartu ( czty jakis tak ) i ona ma w swojej ofecie, serduszka, rozyczki, listki i takie pisaki smakowe
Hanka20 - 2005-06-22 20:09
Dot.: ozdobić tort?
Podaje przepis na dos prosty torcik na tortownice o średnicy 21cm:
Tort ajerkoniakowy:
Biszkopt: 5 dużych lub sześć mniejszych jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Kupic gotową z dr Oetkera - jest naprawdę dobra - nie czuc sztucznosci - 2 paczuszki a do tego mleko(patrz ile na opakowaniu masy) i masełko(będzie lepsza)
Więc zaczynamy od biszkoptu: bialka odzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno z szczyptą soli. w połowie ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej, az do momentu, gdy bialka po odwróceniu naczynia nie będą sie wylewac. Potem wrzucamy żółtka, ale nie wszystkie naraz - jedno, a potem nastepne itd. Gdy masa bedzie gotowa, mikser odstawiamy i juz go nie dotykamy:) Teraz czas na mąkę: przesiewamy ją koniecznie i razem z proszkiem wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą aż do polaczenia skladników. Potem przelewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia(ale tylko spód) i pieczemy okolo 25 - 30 min w temp. początkowo 160 stopni, po 10 min zwiekszamy do 200 stopni. Biszkopt po wystudzeniu kroimy na dwie częsci, ewentualnie na trzy, jesli bedzie wysoki i przekladamy przygotowanym kremem. a górę ozdabiamy jakimis gotowymi różyczkami lub wiórkami czekoladowymi. Smacznego!!! Jest naprawde pyszny
mo0oniczka - 2005-06-22 22:47
Dot.: ozdobić tort?
ooo dziekuje bardzo za przepis jak bede miala chwilke czasu i jaka okazje moze juz w piatek :)) to napweno zrobie Mam nadzieje ze mi wyjdzie :)
eleonore - 2005-06-23 08:15
Dot.: ozdobić tort?
przepis na pyszną i bardzo słodziutką masę kajmakową: -puszka mleka skondensowanego słodzonego -masło/margaryna
Wrzucasz puszkę mleka do garnka z wodą i gotujesz 2 godz.Po tym czasie studzisz puszkę,otwierasz i przekładasz do raczej dużej miski i miksujesz z masłem.(oczywiście mleko musi być już zimne) Masa już gotowa,może czekać w lodówce pare minutek,gdy szykujemy np.biszkopt(tzn ja szykuje go tak,ze wyjmujeme go z opakowania;) )
Biszkopt przełożony masą kajmakową polecam łasuchom co lubią b.słodkie...
ps.masa jest też świetna do bezików:p:
:D
mo0oniczka - 2005-06-23 09:59
Dot.: ozdobić tort?
eleonore dziiekuje :) twoja tez wyrubuje :)))
asia84 - 2005-10-23 20:12
Tort dla kolegi ;)))
1 załącznik(i/ów)
Z okazji urodzin upiekłam koledze taki oto torcik :) Przepis chyba nie potrzebny bo to zwykły biszkopt przełożony kremem waniliowym wymieszanym z brzoskwiniami z puszki. Na wierzchu krem czekoladowy, rodzynki i pisak do tortów. Ale liczy się kształt ;) Pozdrawiam :)
seemore - 2005-10-23 20:22
Dot.: Tort dla kolegi ;)))
sliczny, bardzo pomysłowe, jaka reakcja? napisz koniecznie :D pewnie walka o najlepsze kawałki :D
asia84 - 2005-10-23 20:27
Dot.: Tort dla kolegi ;)))
Kolega był baaaaardzo zdziwiony, tym bardziej , że to była impreza-niespodzianka :) Naprawdę był nieźle zaskoczony ;)
kasiakuku - 2005-11-04 09:11
Torty
macie jakies fajne przepisy na torty? zeby masa nie byla jakas mdła strasznie, na urodzinki albo na jakies wieksze okazje:) dzieki papa
sylwia18 - 2005-11-04 12:07
Dot.: Torty
podbijam bo niedługo mam osiemnastkę i też szukam czegoś sprawdzonego, w miarę łatwegi i efektownego;)
asiulkaa - 2005-11-04 13:51
Dot.: Torty
Żeby krem do tortu nie był mdły to ja zawsze dodaję dużo spirytusu:D, działa cuda no ale nadaje się do twardych kremów, bita śmietana robi się lejąca.
Co do przepisów to dla leniwych mam taki: Biszkopt W zależności od tego jaki ma wyć wielki zdecydować ile jajek, ja zazwyczaj robię z 6 sztuk. Na każde jajko 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać masę aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mąkę i ostrożnie mieszać, w przypadku korzystania z miksera zmienić na 1 bieg. Gotową masę wlać do tortownicy i piec około godziny. Najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ma czas przeschnąć. Krem Śmietana kremówka (na biszkopt 6 jajeczny 300 ml., cukier, zagęstnik np. śmietan fix- jest bezsmakowy (nie polecam śnieżki i temu podobnych bo mi nie smakują). Puszka brzoskwiń (można dowolne owoce. Do schłodzonej śmietany dodać cukier i zagęstnik i ubijać. Jeżeli śmietana jest rzadka dodać zagęstnika, a cukier dodawać do smaku.
Biszkopt przekroić na 3 części, w szklance wymieszać w proporcji 1 do 1 spirytus i sok z brzoskwiń lub dowolny sak owocowy. Namoczyć biszkopt. 2/3 brzoskwiń pokroić w kostkę a 1/3 w plasterki. Kostkę brzoskwiniową wymieszać z 2/3 bitej śmietany. Masę śmietanowo- brzoskwiniową podzielić na 2 części i posmarować ją między plastry tortu. Na wierzchu i po bokach wysmarować tort bitą śmietaną i poukładać plasterki na wierzchu tortu.
Tort się robi szybko dlatego często gości u mnie jako poobiedni deser.
Mam jeszcze przepis na tort bardziej skomplikowany idealny na urodziny (zwłaszcza dla dorosłych- zawiera dużo alkoholu)- truflowy, podam go wieczorem jak wrócę do domu.:p:
asiulkaa - 2005-11-04 16:05
Dot.: Torty
1 załącznik(i/ów)
a teraz tort truflowy, biszkopt jak w poprzednim torcie a krem: SKŁADNIKI
250 g masła
150 g cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 g startej czekolady
spirytus do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Masło z cukrem pudrem zmiksować na jednolitą masę (raczej nie stosować cukru kryształu bo nie będzie chciał się rozpuścić. Czekoladę rozpuścić i dodać do masy, następnie dodać kawę rozpuszczalną (najlepiej rozpuścić ją z łyżeczką wody- żeby nie było grudek). Dodawać spirytus wg przepisu 2 łyżki ale ja preferuję większe ilości (zazwyczaj było to 100 ml).
Biszkopt nasączyć spirytusem rozmieszanym pół na pół z dowolnym sokiem owocowym. Krem po 1/3 nałożyć pomiędzy trzy warstwy biszkoptu, resztą wysmarować wierzch i boki tortu. Obsypać całość startą czekoladą.
Jako ozdobę można zrobić takie kulki jak na obrazku, ale osobiście odradzam, raz zrobiłam i w jedzeniu to nie było zbyt szczęśliwe bo w jednym miejscu miało się dużo kremu do zjedzenia bez biszkoptu, a krem jest ciężki.
Tort można zrobić w wersji piętrowej, wtedy kremu należy zrobić dwa razy więcej a biszkopty upiec dwa różnej wielkości, lub jeżeli ktoś chce jeszcze większy to trzypiętrowy. Należy zrobić dwa takie same biszkopty. Z jednego obciąć około 3 cm brzegu. Brzeg wysmarować z jednej strony kremem i zwijać w kółko.
sylwia18 - 2005-11-04 17:35
Dot.: Torty
asiulka ten twój pierwszy tort moja mama robi czasami ale mi sie ten truflowy podoba:> fajnie wygląda z tą czekoladą no i z alkoholem jest a na osiemnastkę to jak najbardziej odpowiedni dodatek:D
asiulkaa - 2005-11-04 19:51
Dot.: Torty
No tort truflowy był zawsze przebojem na wszelkich przyjęciach, na 25 rocznicę ślubu rodziców, zrobiłam w wersji 2 piętrowej i nic nie zostało a było 20 osób zaproszonych:zarlok:. Co do spirytusu to brat nalał kiedyś chyba ponad 200 ml, ale to już była przesada o to prawie jak drink a nie krem smakowało, ale najlepiej próbować w trakcie robienia bo zawsze dodawałam inną ilość alkoholu. Tort najlepiej podawać zimny, alkohol nie jest taki ostry:hot: (no to tak jak z drinkiem z lodem). Co do czekolady to do kremu bezwzględnie musi być to gorzka lub deserowa czekolada bo inaczej wyjdzie mdły, ale jeżeli chodzi o posypkę to można poeksperymentować z mleczną czekoladą- to już jak kto preferuje- no może kolorystycznie ciekawy był by efekt posypania białą- ja nigdy nie próbowałam bo dla mnie to nie czekolada, ale jak ktoś taką wersję zrobi to chętnie zdjęcia zobaczę.
ghola - 2005-11-04 20:41
Dot.: Torty
ja proponuję tort czekoladowy wprost z Meksyku :) przepis znalazłam w dodatku kulinarnym do GW, ale dostępny jest również i tu: http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
Torcik zrobiłam na urodziny brata i cała rodzina się rozkoszowała smakiem, choć jak go zaserwowałam to pytali którą szybę potłukłam:D nawet mama, która za tortami nie przepada brała dokładkę:D
beliczek - 2005-11-05 11:03
Dot.: Torty
co za fajny wątek!!!!!!!!!!!!!! W lutym moja córka ma urodziny i postanowiłąm sama upiec tort. Szczerze mówiąc to od bardzo dawna szukam dobrego przeisu na biszkopt, który zawsze się udaje...
kasiakuku - 2005-11-08 14:10
Dot.: Torty
może jeszcze ktoś zna ciekawe przepisy na tort??:) pozdrawiam
makadamia - 2005-11-09 21:13
Dot.: Torty
beliczku, mówisz - masz :-) 5-6 jaj, 2 paczki budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka, bez cukru) 3 łyżki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka cukru, mały kieliszek wódki lub octu. budyń, mąkę i proszek wymieszać, żółtka odzielić od białek, białka ubiź na sztywno, dodając stopniowo cukier, kiedy piana z cukrem będzie dobrze ubita dodawać po 1 żółtku cały czas ubijając, następnie dodawać po 3 łyżki mieszanki mącznej najlepiej przesiewając i mieszając delikatnie łyżką, an koniec wlać wódkę lub ocet, ciasto wylać na niesmarowaną tortownicę i odstawić na 5 min, piec 30 min w 180-200 st.C po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.
primavera - 2005-11-14 17:39
Dot.: Torty
Witam Szanowne Łasuchy Tortowe;) ja robię biszkopt z następującego przepisu: *6 jaj *1 szklanka cukru *1 szklanka mąki pszennej *0,5 szklanki mąki ziemniaczanej *1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Jak każda "rasowa" gospodyni wie, sekret udanego biszkoptu zależy od sposobu ubijania- jak już poprzedniczki wspomniały, najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, później żółtka- wszystko ubijamy mikserem. Osobno mieszamy razem mąki i proszek do pieczenia, dodajemy do ubitego ciacha i mieszamy delikatnie łychą. Pieczemy pół godzinki w 150 stopniach. Masę proponuję następującą(jest mniej mdła niż bita śmietana) *śmietanka kremówka 0,5 l - w wersji mniej kalorycznej bądź bardziej ekonomicznej 2 "Śnieżki" *2 galaretki (smak jaki kto lubi) zrobione w 3 szklankach wody Galaretki rozpuszczamy, lekko stężone dodajemy do ubitaj śmietany i przekładamy nimi tort; można na masę wyłożyć owoce np. pasujace smakiem do galaretki. Smacznego:)
makadamia - 2005-11-14 20:58
Dot.: Torty
ta masa jest rewelecyjna, ale nadaje się bardziej na wierzch niż do przełożenia, a robię z nią taką oto "szarlotkę królewską" :
połowa biszkoptu (nie powinien być zbyt gruby, najlepiej "na 2 palce"
1 kg jabłek (twardych) 1 czerwoną galaretkę...jabłka pokroićw kostkę lekko przesmażyć na patelni zasypując je galaretką tak, żeby puściły troszkę soku i galaretka się rozpuściła, ale zachowały kształt...jakby były za kwaśne można dosypać troszkę cukru
MASA: 1 masło, 1 żółtko, 3/4 szkl cukru, 8 łyżek wody i 8 łyżek mleka w proszku tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkiem na pianę powoli dodawać mleko i wodę ciągle ucierając (najlepiej łyżka wody, łyżka mleka) na biszkopt ułożyć jabłka, krem i posypać ciemnym kakao ciacho jest rewelacyjne...i efektowne żółciutki biszkopt, czerwone jabłka, bieluteńki jak bita śmietana krem i brązowe kakao
drobna rada praktyczna: najlepiej zacząć robotę od zrobienia kremu...robi się dość rzadki w trakcie ucierania i lepiej, żeby trochę stężał w lodówce przed położeniam na jabłka
:slina: :slina: :slina: łomamo!!, ale sobie smaka narobiłam,
Taverney - 2005-11-14 21:10
Dot.: Torty
Ja zrobiłam tort według przepisu z atlasu kulinarnego wyborczej. Tylko zamist glazury na wierch dałam polewę czekoladową. A biszkopt skropiłam dodatkowo rumem. Oto link do strony z przepisem: http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
Udał się za pierwszym razem :) Rodzina była zachwycona tym tortem, czekoladowy, pyszny. Jeszcze lepszy był następnego dnia po upieczeniu. No i dobrze, że nie wyszedł mdły. Polecam.
sylwia18 - 2005-11-15 12:01
Dot.: Torty
a to tort który mam zamiar zrobić na moją osiemnastkę:D http://sys21.de/viewtopic.php?t=6523&start=0
nelly26 - 2005-11-15 21:46
Dot.: Torty
wczoraj robilam tort wegierski ze strony cin cin:)jest przepyszny:)tylko ze zamiast wisni dalam orzechy i maliny:)miodzio:)a oto stronka:) http://sys21.de/viewtopic.php?t=8969
kasiakuku - 2005-11-18 12:39
Dot.: Torty
up:)
nurthena - 2005-11-18 16:17
Dot.: Torty
Cytat:
Napisane przez asiulkaa
Żeby krem do tortu nie był mdły to ja zawsze dodaję dużo spirytusu:D, działa cuda no ale nadaje się do twardych kremów, bita śmietana robi się lejąca.
Co do przepisów to dla leniwych mam taki: Biszkopt W zależności od tego jaki ma wyć wielki zdecydować ile jajek, ja zazwyczaj robię z 6 sztuk. Na każde jajko 1 łyżka cukru i 1 łyżka mąki. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać masę aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mąkę i ostrożnie mieszać, w przypadku korzystania z miksera zmienić na 1 bieg. Gotową masę wlać do tortownicy i piec około godziny. Najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy ma czas przeschnąć. Krem Śmietana kremówka (na biszkopt 6 jajeczny 300 ml., cukier, zagęstnik np. śmietan fix- jest bezsmakowy (nie polecam śnieżki i temu podobnych bo mi nie smakują). Puszka brzoskwiń (można dowolne owoce. Do schłodzonej śmietany dodać cukier i zagęstnik i ubijać. Jeżeli śmietana jest rzadka dodać zagęstnika, a cukier dodawać do smaku.
Biszkopt przekroić na 3 części, w szklance wymieszać w proporcji 1 do 1 spirytus i sok z brzoskwiń lub dowolny sak owocowy. Namoczyć biszkopt. 2/3 brzoskwiń pokroić w kostkę a 1/3 w plasterki. Kostkę brzoskwiniową wymieszać z 2/3 bitej śmietany. Masę śmietanowo- brzoskwiniową podzielić na 2 części i posmarować ją między plastry tortu. Na wierzchu i po bokach wysmarować tort bitą śmietaną i poukładać plasterki na wierzchu tortu.
Tort się robi szybko dlatego często gości u mnie jako poobiedni deser.
Mam jeszcze przepis na tort bardziej skomplikowany idealny na urodziny (zwłaszcza dla dorosłych- zawiera dużo alkoholu)- truflowy, podam go wieczorem jak wrócę do domu.:p:
mmmm ja zawsze robie ten tort tylko do smeitany dodaje zwyklej zelatyny, a na poczatku scinam wierch tortu krusze i obsypuje nim boki wysmarowanie smietana:D wtedy tak fajnie nasiakaje i to akurat moja ulubiona czesc tortu polema wszystkim :*
nurthena - 2005-11-18 16:40
Dot.: Torty
Cytat:
Napisane przez Taverney
Ja zrobiłam tort według przepisu z atlasu kulinarnego wyborczej. Tylko zamist glazury na wierch dałam polewę czekoladową. A biszkopt skropiłam dodatkowo rumem. Oto link do strony z przepisem: http://kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,5..._PRZEPISY.html
Udał się za pierwszym razem :) Rodzina była zachwycona tym tortem, czekoladowy, pyszny. Jeszcze lepszy był następnego dnia po upieczeniu. No i dobrze, że nie wyszedł mdły. Polecam.
'
ehh a mi zupelnie nie wyszedl nie wiem co sie stalo ale te spody bizkoptowe (chociaz naprawde smaczne:love:) w ogle nie chcialy sie odlepiac, no i ciasto jak stalo ic zekalo na swoja kolej do upieczenia calkiem opadlo i ostatnie to juz w ogole sie piec nie chcialy ladnie :/ :( :(
asiulkaa - 2005-11-18 19:20
Dot.: Torty
z tą żelatyną jako zagęstnik to dobry pomysł, ale chyba więcej pracy- to rozpuszczanie i bałabym się że mi się grudki porobią. Chętnie poproszę o jakieś praktyczne rady do rozpuszczania żelatyny w bitej śmietanie. Na zagęstnik się zdecydowałam bo mam go za darmo. Tzn. ze składu śmietan-fix'u przeczytałam że jest to skrobia modyfikowana 1422 i glukoza (pewnie żeby produktu było więcej), no i miałam szczęście że mama w pracy się tym zajmowała więc mi przyniosła chyba z 2 kilo tego czegoś, to teraz mam zapas na kilka lat. Zanim nie dostałam tego od mamy myślałam też o tym żeby znaleźć jakąś hurtownię dla cukierników i tam kupić zagęstnik taniej, no ale udało się jeszcze taniej.
nurthena - 2005-11-19 17:10
Dot.: Torty
hmm mi sie czasami robia lekkie grudki na zeltatynie zanim ja wleje ale zazwyczaj sie to ladnie rozmiesza w smietanie. W kazdym razie nigdy tego nie czuc ;)
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plnomegusta.xlx.pl
.
|
|
|
|
|
Š
Copyright gdzies--pomiedzy portalAll Rights Reserved |
|
|
|
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL